tisdag 30 september 2014

Dagens verktyg: Garagedomkraft

När man ska lyfta en bil - till exempel för att byta däck - är det ganska jobbigt och tidsödande att använda den medföljande saxdomkraften. Dagens verktyg är snabbare och bekvämare.

En garagedomkraft förstärker handkraften med hjälp av hydraulik. Genom att pumpa med handtaget höjer man lyftsadeln, och man sänker den igen genom att öppna en liten ventil.


Det här är den minsta typen av garagedomkraft. Liknande modeller kostar knappt 200 kr och brukar kunna lyfta ca 2,5 ton. Det är fullt tillräckligt för arbeten på personbilar. Domkraftens stora begränsning ligger istället i lyfthöjden. Den lyfter bara upp till 30 cm, vilket räcker bra till att skifta däck. Det är däremot i minsta laget om man tänker ställa bilen på pallbockar för att arbeta under den. Då krävs en större domkraft, men vid val av en sådan är även domkraftens lägsta lyfthöjd viktig. En del större domkrafter kan vara för höga för att gå in under låga sportbilar.

Domkrafter är bra att lyfta bilar med, men vistas aldrig under en bil som bara vilar på en domkraft! Den innehåller ingen mekanisk låsning, utan det enda som håller bilen uppe är trycket i hydrauliken. Palla alltid upp bilen på ett säkert sätt vid arbeten under den. Lämna inte heller en bil stående på en domkraft. Barn eller andra med sämre säkerhetsmedvetande än du själv kan få för sig att krypa in under bilen. Även om det inte skulle hända, vore det ju snöpligt om hydraultrycket sakta läckte ut och du hittade bilen liggande på underredet!

1 kommentar:

  1. Om man ändå tar av ett hjul eller fler brukar jag ha som vana att förutom att använda pallbockar även kasta in de avmonterade hjulen under bilen. Då är de inte ivägen i garaget och det är en extra säkring, då även pallbockar kan tippa, medans ett liggande däck är i ett synnerligen stabilt tillstånd.

    SvaraRadera