torsdag 11 september 2014

Dagens verktyg: Elementnyckel

Den som bor i ett hus med vattenburet värmesystem kommer förr eller senare att ha nytta av en elementnyckel. När elementen, eller radiatorerna som det heter på fackspråk, brusar och inte avger den värme de ska, har det kommit in luft i systemet. Då måste radiatorerna luftas.


En elementnyckel är en liten fyrkantsnyckel. Den brukar aldrig ingå i hylsnyckelsatser, utan detta utpräglade specialverktyg säljs separat. Att lufta element går till så att man håller lämpligt kärl, t ex en konservburk som tidigare innehållit Bullens pilsnerkorv, under elementets luftningsventil. Därefter öppnar man försiktigt luftningsventilen genom att vrida den lilla fyrkantsskruven moturs med elementnyckeln. Till en början kommer det bara att pysa ut luft, som strax får sällskap av äckligt svart vatten. När det bara kommer en jämn ström av vatten utan luftbubblor stänger man luftningsventilen igen. Klart!

Mitt elementluftningskit är inköpt på Woody Huddinge (elementnyckel) och ICA Hagsätra (korv). Elementnycklar är billiga, ca 25 kr för ett tvåpack. De går att sätta på nyckelringen, så kan du leka fastighetsskötare när du vill!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar