onsdag 17 september 2014

Dagens verktyg: T-handtag

När en mutter sitter riktigt hårt förslår kanske inte ett spärrskaft. Då är det dags för dagens verktyg, T-handtaget. Det innehåller ingen ömtålig spärrmekanism som kan gå sönder. Ett T-handtag kan dessutom dra helt symmetriskt (utan sidokrafter), något som kan vara önskvärt när man t ex ska dra torxskruvar utan att slinta.

T-handtagets konstruktion är enkel. Det består av ett fyrkantsfäste som kan glida längs en pinne. I likhet med spärrskaftet ingår det ofta i hylsnyckelsatser.

Det här T-handtaget är i dimension 1/2" och inköpt på OKQ8. Fabrikatet minns jag inte - de mer välsorterade OK-mackarna brukar sälja verktyg av lite olika märken. Det är försett med två kulor som stoppar fyrkantsfästet från att ramla av pinnen, och en fjädrande kula i fästet (inte den som syns på bilden, den hindrar hylsan från att ramla av) som ska bromsa det så att det inte glider alltför lätt.

En del T-handtag - dock inte det här - har ett spår mitt på pinnen där den fjädrande kulan kan centrera fyrkantsfästet. Det är en i mitt tycke lika dum som onödig finess. Spåret torde nämligen fungera som en brottanvisning där handtaget lättare går av vid hård belastning.

Till skillnad från ett spärrskaft tål det här verktyget rejäla tag. Om det behövs kan man till och med förlänga det med rör för att få mer vridmoment när en extra jobbig bult ska lossas. Går det så går det och om T-handtaget böjs eller går av var det ändå ingenting att ha. Köp då ett nytt och bättre, för inte ens ett bra T-handtag är särskilt dyrt. I den här storleken kostar de under hundralappen, och på något sätt måste du ju få bort den där bulten, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar