torsdag 4 september 2014

Dagens verktyg: Lednyckel

Lednyckeln är ett alternativ till blocknyckeln när man ska skruva i och ur sexkantsskruvar och -muttrar. "Led" har i sammanhanget inget med lysdioder att göra, utan detta ordled (hoppsan, nu var vi där igen!) syftar på att nyckeln är ledad.


En lednyckel har en hylsa i varje ände. Hylsorna är tolvuddiga och med olika nyckelvidd. De är fästa i skaftet med en led, och konstruktionen gör det lätt att komma åt muttrar som sitter avigt till. En begränsning jämfört med blocknyckeln är att lednyckeln kräver ett visst fritt utrymme "ovanför" bultskallen för att kunna anbringas. Den klarar inte heller muttrar med alltför långt utstickande bult.

Man vrider lednyckeln genom att använda skaftet som hävarm. Ett annat sätt är att greppa om det platta skaftet med en skiftnyckel, en metod som är praktisk för att komma åt muttrar som sitter djupt försänkta.

Verktyget på bilden ingår i Biltemas lednyckelsats i tumdimensioner, art. nr. 11-265. Satsen kostar 159 kr och innehåller fyra lednycklar med nyckelvidderna 3/8", 7/16", 1/2", 9/16", 5/8", 11/16", 3/4" och 7/8". Värt att notera är att denna sats inte omfattas av den tioåriga garanti som Biltema erbjuder på många av sina andra handverktyg, även om förpackningen utlovar "Very high quality". Framtida användning får utvisa hur det ligger till med den saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar