söndag 21 september 2014

Dagens verktyg: Rörtång

J. P. Johansson var en påhittig man. Han uppfann inte bara skiftnyckeln, utan även dagens verktyg, rörtången, som patenterades 1888.

En rörtång används, precis som en polygrip, till att greppa tag om och vrida saker. Den är lite otympligare än polygripen, men den stora skillnaden är att rörtångens fiffiga konstruktion gör att gripkraften förstärks när man vrider tången. Den kan alltså dra betydligt hårdare än en polygrip. Jättehårt. Som namnet antyder används rörtänger av rörmokare för att skruva loss gängade rör. Men den är även användbar för att skruva loss t ex gängade spindelleder och fastrostade muttrar, och ingår därför även i en bilmekanikers verktygsuppsättning.


Det här är en s k svensk rörtång. Det finns även en annan konstruktion - amerikansk rörtång - med samma användningsområde men något annorlunda utformning. Med den lettrade muttern på den övre skänkeln ställer man in tångens gripvidd. Rörtången ska vridas moturs i bild.

Patentet på rörtången har förstås gått ut sedan länge, och den finns att köpa i olika prisklasser. På Clas Ohlson säljs rörtänger för 129-199 kr beroende på storlek. Den här rörtången har jag inte köpt där, utan den är arvegods efter en äldre betongarbetare i bekantskapskretsen. Han var från Göteborg och en vän av kvalitetsverktyg, så det här är originalet från Bahco i Enköping.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar