tisdag 23 september 2014

Dagens verktyg: Tumstock

"Att mäta är att veta" var devisen för ett stockholmsföretag som sålde mätinstrument. Ett vanligt instrument för längdmätning är tumstocken.


Den här tumstocken är gjord i trä och 2 m lång. Den har två mätskalor, en i centimeter och en i tum. Mätnoggrannheten är inte särskilt exakt - indelningen är 1 mm på den metriska skalan och 1/16" på tumskalan.

Något som kan tyckas konstigt är att tumstocken är märkt "LONDON" när den är tillverkad i Sverige. London ligger väl i England?

Jo, men det har en historisk förklaring. Före metersystemets införande vid 1800-talets slut användes i Sverige såväl engelska tum (1/12 engelsk fot) som svenska tum. Till råga på det fanns två olika svenska tum, nämligen verktum (1/12 svensk fot) och decimaltum (1/10 svensk fot)! För att i någon mån råda bot på förvirringen märktes tumstockar i engelska tum "LONDON".

Denna tumstock är alltså indelad i engelska tum, det enda slags tum som används idag. En engelsk eller amerikansk tum (eng. inch) är exakt 25,4 mm. Måttenheten används idag huvudsakligen i USA. Det är alltså en enhet som är lika stor i det brittiska som i det amerikanska måttsystemet, något som inte är fallet med alla måttenheter (rymdmåttet gallon är t ex något större i Storbritannien än i USA).

Många nya tumstockar för bygg och snickeri är bara graderade i cm och benämns då meterstockar. För den som t ex mekar med amerikanska bilar är däremot en riktig tumstock bra att ha. Det är smidigare att kunna mäta direkt i inches än att behöva omvandla alla mått till mm med miniräknare.

Och tumstockar på två meter ska man vara rädd om! De görs inte längre. De görs inte kortare heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar