tisdag 9 september 2014

Dagens verktyg: Spårskruvmejsel

Skruven är ett gammalt fästelement. Inte lika gammalt som spiken, men känt åtminstone sedan renässansen. Då var skruvar dyra och svåra att tillverka, varför de mest användes av vapensmeder. Men i slutet av 1700-talet utvecklades nya metoder att tillverka skruv, och alltsedan dess är de mycket vanligt förekommande. Den äldsta typen av skruv är spårskruven, och även om den genom åren har fått sällskap av många andra sorters skruv stöter man på den i stort sett överallt - bygg, snickeri, bilar, elektronik... nej, precis överallt. Det är ett tungt vägande argument för varför en spårskruvmejsel bör finnas i din verktygslåda.


Spårskruvmejseln används för att lossa och dra åt spårskruvar. Inget annat. Inte till stjärnskruvar, där använder man en PH- eller PZ-mejsel. Inte till att bända locket av färgburkar, men har du en billig skräpmejsel kan den gärna degraderas till det ändamålet. För eftersom det här är ett verktyg som kommer till stor användning är det lika bra att inte snåla utan lägga några tior på en bra skruvmejsel. Kanske till och med en hundralapp, för att slippa upplevelsen av en slintande mejselegg i tumvecket.

Skruvmejseln på bilden är en bra allroundmejsel i kromvanadiumstål. Spetsen är 5 mm bred och klingan ca 100 mm lång. Man kan se att mejselns spets är mörkare, vilket innebär att den är härdad för att motstå nötning. Att inte hela klingan är härdad beror på att man vill att materialet ska vara segt och inte sprött.

Även för den som råkar ha en bitsmejsel med bits för spårskruv finns det god anledning att köpa en dedikerad spårskruvmejsel, eftersom den är smäckrare och kommer åt skruvar i trånga utrymmen.

Förr eller senare kommer du att köpa fler spårskruvmejslar. Längre, smalare, kortare och tjockare. Men en sådan här mejsel är en bra början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar