tisdag 2 september 2014

Dagens verktyg: Skiftnyckel

Riktiga män och riktiga verktyg har ett gemensamt - de är ofta tillverkade i Enköping. Det vill åtminstone jag tro, eftersom såväl undertecknad som dagens verktyg härstammar från den uppländska regementsstaden.


När sexkantsmuttrar under industrialismen blev alltmer vanliga, uppstod behovet av ett verktyg som kunde lossa och dra åt muttrar och bultar av olika storlek. 1891 patenterade J. P. Johansson skiftnyckeln i dess nuvarande form, vilket kom att lägga grunden för verktygstillverkaren Bahco.

Skiftnyckelns gripvidd är steglöst inställbar. Den klarar alltså alla nyckelvidder upp till den maximala gripvidden. Eftersom den ena käften är rörlig har nyckeln ett visst glapp. Därför ska man helst undvika att använda skiftnyckel, och istället använda en fast nyckel om rätt dimension finns tillgänglig. Ofta springer man dock på en mutter i udda dimension, och därför har skiftnyckeln sin givna plats i varje verktygsuppsättning.

När man använder en skiftnyckel är det viktigt att dra åt den ordentligt om muttern för att minimera glappet. För att inte slita ut skiftnyckeln ska man dra med den fasta käften i vridriktningen, eftersom böjpåkänningen på den känsligare, rörliga käften då blir minst. (Skiftnyckeln på bilden ska alltså vridas moturs.)

Det här är ett verktyg där kvaliteten är viktig. En billig skiftnyckel är ännu bättre på att dra bultskallar runda än vad en dyr är!

Därför är skiftnyckeln på bilden dyr. Motsvarande nyckel kostar i skrivande stund 279 kr hos Clas Ohlson. Det är en riktig Bahco, 250 mm lång med 30 mm gripvidd. Den är smidd i hållfast stål, glappar inte och ligger bra i handen. En extra finess är mätskalan, som gör att skiftnyckeln kan användas som ett enkelt skjutmått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar