onsdag 24 september 2014

Dagens verktyg: Skjutmått

Ibland är inte mätnogrannheten hos en tumstock tillräcklig - den mäter ju bara på millimetern när. Dagens verktyg är något mer av ett precisionsinstrument för längdmätning.

Ett skjutmått kan inte mäta lika långa sträckor som en tumstock eller ett måttband, men det mäter desto noggrannare. Mätnogrannheten är ofta 0,1 mm, men kan på vissa skjutmått vara ännu högre.


Skjutmåttets höga mätnoggrannhet möjliggörs genom att det har en s k nonieskala på den rörliga delen. Det är en skala som är 9 mm lång och är indelad i 10 skalstreck. Skjutmåttet avläses genom att man först noterar vilken som är den hela millimeter som står under nonieskalans nollstreck (25 mm på skjutmåttet i bild). För att få tiondelarna räknar man vilket streck på nonieskalan som står mitt för ett mm-streck på den fasta skalan (i det här fallet det åttonde strecket, vilket kan vara svårt att se på bilden). Skjutmåttet är alltså inställt på 25,7 mm (inte 25,8 eftersom det första strecket är noll). Även skalan för mätning i tum har ett slags nonieskala, som används på likartat sätt men kräver vissa kunskaper i bråkräkning. Den fjädrande knappen på den rörliga delen låser skjutmåttet i inställt läge när den inte är intryckt.

Skjutmåttet på bilden kan mäta sträckor på upp till ca 150 mm eller 6". Det kan användas för utvändig mätning (de undre skänklarna), invändig mätning (de övre skänklarna) och djupmätning (spetsen till höger). Det är gjort i stål, precis som alla kvalitetsskjutmått. Det lär finnas billiga skjutmått i plast, men det materialet har högre längdutvidgningskoefficient och är därför olämpligt i sammanhanget. Ett skjutmått är inte särskilt dyrt - 100-200 kr beroende på mätnoggrannhet. Om man tycker att nonieskalan är en svår och jobbig grej finns de med digital display för 300 kr.

Det här skjutmåttet är från före den digitala tidsåldern. Det är av det svenska fabrikatet Baltic, och inskriptionerna "221 Blixt" och "236 Persson" skvallrar om att det tidigare har tillhört Krigsmakten. Det överfördes sannolikt i civil ägo av min farbror, som gjorde sin militärtjänstgöring i luftvärnet.

På baksidan har skjutmåttet en tabell för gängning av hål med olika diameter. Den typen av lathundar är vanligt förekommande, för något kan det ju lika gärna stå där. Det mest långsökta jag sett i den vägen var ett tysktillverkat skjutmått med tabellen "vikt i gram per löpmeter hos cirkulärt ämne av järn med den diameter som skjutmåttet är inställt på" (fast på tyska förstås).

Skjutmåttet räcker inte alltid till, för ibland kan en tiondels millimeter vara ganska mycket. Vid exempelvis motorrenoveringar krävs ännu noggrannare mätinstrument. Men för det mesta duger ett skjutmått alldeles utmärkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar