tisdag 7 oktober 2014

Dagens verktyg: Snickarhammare

Om du läser den här bloggen (och det gör du ju) äger du säkert redan en hammare. Det är du inte ensam om, för en hammare brukar ingå även i den mest diminutiva verktygssamling. Hammaren är ett verktyg som i olika form används av de flesta hantverkare, och har funnits ända sedan stenåldern.


Det här är den vanligt förekommande snickarhammaren, även kallad klohammare. Den kännetecknas av att ha stor ban (den del av hammaren som träffar spiken) och en klys, som används till att dra ut spik med. Den här hammaren har metallskaft med gummigrepp, men hammarskaft kan även vara gjorda av ask, hickory eller glasfiberarmerad plast. Det här är en hammare i den vanliga storleken 16 oz.

Snickarhammaren är gjord för att slå i spik med, men är bra även till annat - banka till plåt, driva dorn, stämjärn och stansar, slå loss delar som ska bort, slå fast delar som ska dit - samt ett otal andra användningsområden. Inte undra på att den är populär!

Vad bör man då tänka på vid inköp av hammare? A och O är att den ligger bra i handen och känns lagom tung. Vad gäller priset tycker jag att man kan undvika de allra billigaste hammarna runt 50-lappen om man tänker slå i mer än någon enstaka spik. Det här är ju ett verktyg som kommer till stor användning, nästan vad man än håller på med. Därför kan man lika gärna betala 150 à 200 kr för en bra hammare - om man inte råkar vara snickare till yrket. Då åker man förstås till proffsbutiken och köper en riktig Hultafors för 350 kr - plus moms!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar