måndag 27 oktober 2014

Dagens verktyg: Insexnyckel

För att lossa skruvar med invändig sexkant krävs en insexnyckel (eng. Allen key). Rättare sagt: Det krävs flera. På grund av skruvskallens utformning går det nämligen inte att tillverka någon motsvarighet till skiftnyckeln, utan man behöver en nyckel för varje storlek på insexskruv.

Därför säljs insexnycklar i satser. Och det är ingen idé att försöka bygga upp en sats genom att spara överblivna nycklar från Ikea-möbler eftersom de a) är av samma dimension allihop och b) inte är gjorda i någon vidare bra legering då de bara behöver hålla för att skruva ihop en möbel.


Insexnycklar tillverkas dels i metriska storlekar, som nycklarna på bilden, och dels i tumdimensioner. Insexskruvens har fördelen att det är lätt att tillverka försänkta skruvar. Till skillnad från phillipsskruvar ("stjärnskruvar") vill inte heller mejselspetsen slinta ur spåret när man tar i.

Insexskruvar stöter man som nämnts ofta på i möbelsammanhang. De är också ganska vanliga på cyklar, och den här insexnyckelsatsen är mycket riktigt från den italienska cykeltillverkaren Olmo. På moderna bilar förekommer insexskruvar mera sparsamt. Där har de alltmer ersatts av torx, som är en vidareutveckling av insexskruven. Men på äldre bilar är de ganska vanliga.

Insexnycklar finns även som bits, men den här vanliga L-formade nyckeln är ändå bra att ha. Genom att nyckeln kan anbringas på två olika sätt kommer man åt såväl skruvar i trånga utrymmen som skruvar djupt ned i hål.

Här är det viktigt att undvika de allra billigaste verktygen. En runddragen insexskalle kan nämligen vara riktigt besvärlig att få ur! Men för mindre än en hundralapp får man en kvalitetssats som den på bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar