söndag 19 oktober 2014

Dagens verktyg: Borrskruvdragare

Om man bara ska dra i en eller ett par skruvar räcker det med en vanlig skruvmejsel. Men om man står inför ett större projekt med massor av skruv - t ex att bygga en altan - kan det bli lite tröttsamt. Då är en bra borrskruvdragare en lämplig investering.


Som namnet antyder kan en borrskruvdragare användas både för att borra hål och dra skruv. Skruvar av olika slag drar man med hjälp av bits. Borrskruvdragaren är batteridriven, så att man kan arbeta även där inte vägguttag finns i närheten.

Borrskruvdragaren på bilden är en Bosch GSR 14,4-2-Li Professional. Den ingår i verktygstillverkarens blå serie och kostar ca 2500 kr. Dessa verktyg ska inte förväxlas med Bosch gröna serie som säljs på Clas Ohlson och är billigare verktyg för hemmafixare. Den blå serien hittar man hos yrkesbutiker och bra byggmarknader (just det här verktyget köpte jag på Bygg-Ole i Nacka).

Den här borrskruvdragaren har trebackschuck för borrar upp till 10 mm diameter. Det går att sätta bits direkt i chucken, men det blir lättare att byta bits om man kompletterar med en bitshållare. Maskinen har 15 olika momentlägen för skruv. Den är även försedd med LED-belysning. Laddare och två ackumulatorer medföljer.

Boschmaskinerna ingår i ett modulsystem med tillbehör, förvaringslådor m m som gör att man enkelt kan bygga upp en verktygspark som passar just ens egna behov. Och nej, det är inte gratis. Det kan för övrigt nämnas att den här borrskruvdragaren är tillverkad i Malaysia - tydligen lönar det sig inte ens att tillverka proffsverktygen i Tyskland längre. Om det nödvändigtvis måste stå "Made in Germany" på grejerna kan jag tipsa om att samma butik även sålde borrskruvdragare av märket Fein, men de är dubbelt så dyra som den här.

Egentligen är den här borrskruvdragaren i fetaste laget för mina behov, men ett förmånligt reapris fick mig att slå till. Och det är ett bra verktyg, både ur kvalitets- och ergonomisynpunkt. Den väger bara 1,2 kg, och låg vikt är av stor vikt om man ska dra många skruvar. Och det ska man!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar