onsdag 10 december 2014

Dagens tips: Högtalarhatthylla

Tidigare visade jag i två inlägg hur jag sågade till och tog upp hål i plywood för att bygga en hatthylla med två hål för högtalare. Sedan var det dags för det roligaste: Montering!


Hatthyllan inrymmer som nämnts två högtalare i dimension 6"x9". Det är s k trevägshögtalare, dvs med bas-, mellanregister- och diskantelement i samma högtalare. Bilden visar för tydlighets skull högtalarna provmonterade. Jag valde att klä hyllan med svart högtalarmatta. Ett alternativ hade varit att fernissa den för träfinish, men det skulle nog passa bättre ombord på en båt och vara mindre snyggt i en bil. Hyllan fästes i underliggande plåt (som redan hade uppklippta hål för högtalare) med två genomgående försänkta maskinskruvar med bricka och mutter. Högtalarna fästes i sin tur i hyllan (efter att den klätts in med högtalarmatta) med fyra träskruvar vardera.

Elektriskt är inkopplingen enkel. Höger högtalare till höger kanal på stereon och vice versa, men polariteten är viktig! Plus till plus och minus till minus på båda högtalarna - råkar man vända på ena högtalarens kablar kommer de att släcka ut varandra med svagt ljud som följd.

Nu blev ljudet ingalunda svagt. Den här anläggningen räcker bra, trots att den måste överrösta en V8 med grovt avgassystem. Slutsteg känns som överkurs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar