tisdag 25 november 2014

Dagens verktyg: Bågfil

En fogsvans är bra till att såga trä, men ska man såga i metall krävs andra verktyg. Bågfilen är ett lämpligt handverktyg för detta ändamål.


En bågfil består av en båge i vars ändar man fäster ett utbytbart sågblad, och som är försedd med ett handtag i ena änden. Bågfilen klarar att göra raka snitt med ett djup upp till avståndet mellan bågen och sågbladet. Om man måste göra djupare snitt än så - t ex såga av stora plåtar - eller såga "invändiga" hål, finns även bågfilshandtag som håller sågbladet med fri ände utstickande ungefär som ett knivblad.

Bågfilen på bilden är av det svenska fabrikatet G-Man och tillverkad i Edsbyn. Den är avsedd för sågblad på 12", vilket är den vanligaste längden på bågfilsblad.

Bågfilar är inte särskilt dyra i sig. De brukar kosta 100 à 200 kr. Det viktigaste man bör tänka på vid köp är att greppet är bekvämt. Vad som däremot varierar i både pris och kvalitet är bågfilsbladen. Som vanligt kostar bra grejer pengar, och ser man inte fram mot att använda sin bågfil som motionsredskap bör man satsa på Sandvik eller motsvarande kvalitetsblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar