torsdag 3 december 2015

Bahco - Biltema, rond 1: Förvaringslådor

Nu drar giganternas kamp igång. Jag utlovade ju en jämförelse mellan verktygssatserna Bahco S138 och Biltema 10-120 på olika punkter, och här kommer första ronden.

Det första testet blir av man först får se när man förväntansfullt öppnar sin nyinköpta verktygssats: Förvaringslådan!


Den blå lådan i bild innehåller Biltemasatsen och den orange Bahcosatsen. Det är färgteman som går igen i många av företagens produkter.

Biltemas låda består av ett stycke formgjuten plast. Gångjärnen är alltså en plastremsa som viks fram och tillbaka, och lådan låses med fyra snäppen. Det här är en konstruktion som inte kommer att hålla i all evighet. Det är också lite bökigt att ta loss och sätta tillbaka PU-nycklar i lådans lock. En billig lösning, som snarast är ett mellanting mellan förpackning och förvaringslåda.

Bahcos låda är också gjord av plast, men avgjort mer påkostad. Gångjärnen nederst i bild är i metall, liksom snäpplåsen som fungerar ungefär som resväskelås. Bärhandtaget är gummiklätt för bättre ergonomi (lådorna är tunga, drygt tio kilo styck). Här talar vi mer om en fullgod verktygsväska, bra för t ex en montör på resande fot som vill förvara verktygen i servicebilen och släpa runt på dem.

Det var väl ungefär vad man kunde förvänta sig. Biltemasatsen är inte ens hälften så dyr, och någonstans måste man då spara pengar. Det behöver inte vara ett problem. Om man ändå tänker förvara satsens innehåll i verktygsskåp i garaget, gör det inget att lådan är plastig.

Men med sin robusta låda vinner Bahco första ronden på knock-out. Här får man vad man betalar för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar