måndag 14 september 2015

Garagelådan

Hur förvarar man verktyg i garaget? Det finns flera sätt. Skrymmande verktyg som pallbockar och garagedomkrafter brukar förvaras direkt på golvet. Mindre handverktyg kräver dock någon form av mer organiserad verktygsförvaring för att inte komma bort eller med tiden hamna huller om buller.

Det finns två huvudsakliga principlösningar. Den ena är verktygstavlan, som går ut på att verktygen hängs upp med krokar på väggen. Fördelarna är bra överblick, att verktygen är lätt åtkomliga och att förvaringen inte tar så mycket plats på djupet. Lösningens baksida är att den är ganska dammsamlande. Dessutom är det tidsödande att organisera om alla krokar när man kompletterar med nya verktyg.

Den andra lösningen är verktygsskåp, plåtskåp på hjul som innehåller utdragslådor ungefär som en hurts. De ger inte samma överblick som verktygstavlor, men erbjuder en mer flexibel förvaringslösning där verktygen är skyddade från damm. Det går dessutom att flytta verktygsskåpet till den plats i garaget där man arbetar.

Jag har sett garage som tillämpar båda lösningarna. Ofta kombineras de, framför allt i lite större garage. Det är svårt att säga att den ena är överlägsen den andra. En VW-mekaniker i bekantskapskretsen är en stor vän av verktygsskåp, men lite udda och större verktyg förvarar han på tavlor. Mekargaraget där jag håller till ibland kör däremot med verktygstavlor nästan rakt av. Man får helt enkelt prova sig fram till vad som passar bäst.

Hur gör jag själv? Ännu har jag inte drabbats av det angenäma problemet att få brist på plats för mina verktyg. En del hylsnyckelsatser går ganska bra att förvara i originalförpackningen.


Udda hylsor, lednycklar m m bor däremot i den här dekaltrimmade verktygslådan. Den är större än bakluckelådan och platsar därför bra i garaget, där den inte behöver flyttas runt så mycket. Eftersom den är indelad i fack kan jag förvara 1/4", 3/8" och 1/2" var för sig. Man kan kalla den för ett verktygsskåp i miniatyrformat. En tänkbar förbättring vore att lägga skumgummimattor i botten av facken, något som är vanligt i verktygsskåp för att verktygen inte ska skramla runt i lådorna.

Hur förvarar du dina verktyg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar