torsdag 17 december 2015

Bahco - Biltema, slutspel: Vad – och för vem?

Efter förra ronden står det 3-1 till Bahco i matchen mellan de två verktygssatserna. Jag tänkte nu dra igenom resten av lådornas innehåll i ett svep. Här är en bild för jämförelse, med Bahcos låda överst och Biltemas nederst:


Tändstiftshylsor: Bahco S138 innehåller tre hylsor mot två i Biltema 10-120. Bahcos hylsor har dessutom marginellt snyggare finish och vinner.

Diverse hylsverktyg: Båda satserna innehåller några T-handtag, Polhemsknutar, förlängare och reduktionstappar. Biltemasatsen innehåller fler delar, men Bahcos känns mer gedigna och har smäckrare utformning. Oavgjort.

Bits: Biltemas sortiment är betydligt större än Bahcos, speciellt i större dimensioner som Bahco saknar helt. Trots att Bahco har ett litet bitsspärrskaft vinner Biltema.

Blocknycklar: Biltema har något fler metriska dimensioner, men framför allt fem nycklar i tum, vilket Bahco saknar helt. Bahcos nycklar känns dock mer gedigna och ergonomiska, så här blir det oavgjort.

Tuppfotsnycklar: Detta specialverktyg (ett slags öppen ringnyckelände som används på en del rörkopplingar) finns endast hos Bahcosatsen som tar hem en poäng.

Lednycklar: Biltemasatsen innehåller fyra metriska lednycklar, Bahcosatsen inga alls. En poäng till Biltema.

Räknar jag ihop det här får jag den slutliga poängställningen till 5-3 till Bahcos fördel. Men den siffran säger egentligen inte så mycket. Egentligen borde väl poängen viktas på något sätt, för räknar man så här får t ex Bahcos extra tändstiftshylsa lite väl stort genomslag.

På något sätt känns siffran ändå rätt. Jag skulle säga att Bahcos sats är bättre än Biltemas, men den är inte dubbelt så bra – trots att den är mer än dubbelt så dyr. Biltemasatsen är alltså mer prisvärd. Eller är den det?

Det beror helt på vad man ska ha verktygen till. Ett avseende där satserna knappt skiljer sig åt alls är vikten. Tillverkarna har på varsitt håll försökt komponera ett lämpligt urval av verktyg som väger drygt tio kilo (lådan måste ju gå att bära också). I Biltemas fall har det resulterat i en väldigt allsidig verktygsuppsättning – eller spretig, om man så vill. Bahcos verktyg är däremot väldigt ändamålsenliga till det som de är bra på, huvudsakligen metriska sexkantsskruvar. Min gissning är att Bahco har fört en mer ingående dialog med professionella användare kring vilka verktyg som faktiskt kommer till användning.

Om en vecka är det jul, apropå ingenting.

Letar du efter en fin julklapp till en tonåring som just skaffat sin första moped eller skrotbil, och som tycker att sådant här är kul men inte hunnit samla på sig så många verktyg? Köp Biltemasatsen! Hen kommer att bli jätteglad. Den innehåller nämligen de flesta verktyg man behöver, med fullt OK kvalitet till rimligt pris. Till och med om den där skrotbilen är en Plymouth Valiant duger Biltemas verktygssats, eftersom den innehåller fler verktyg i tum än många andra motsvarande verktygssatser.

Eller är julklappen till den snälla farbrorn som hjälper dig att byta olja på bilen? Han som lagar värmepumpen själv och kan plocka isär alla motorer och sätta ihop dem igen, och som huvudsakligen lever på Bullens pilsnerkorv och tillsammans med en gammal loppbiten katt? Då är det Bahcosatsen som gäller (ja, den är dyr, men farbrorn har redan sparat betydligt mer pengar åt dig i verkstadsräkningar när han lagat din bil gratis, snåljåp där). Men, säger du, har inte han redan en bra verktygssats? Det är inte säkert, för en äldre generation köper ogärna saker "i onödan". Och han är så skicklig att han klarar allt med sina hopplockade verktyg. Men han skulle absolut uppskatta gåvan. Bahco är dessutom ett gammalt fint kvalitetsmärke, och sådant gillar farbröder.

Ska du ha verktygen själv? Jag vet inte vilken av lådorna som passar dina behov bäst, men hoppas att mitt test har varit till något stöd för beslutet. Om du fortfarande inte kan bestämma dig, gör som jag: Köp båda två!

God Jul!

onsdag 16 december 2015

Bahco - Biltema, rond 5: Metriska hylsor

I förra inlägget konstaterade jag att Biltemas sats innehåller ett betydligt större urval av tumhylsor än Bahcos. Hur ligger det till med den saken vad gäller mm-hylsor?


Här har jag ansträngt mig till det yttersta för att få till en pedagogisk bild. Den översta raden innehåller hylsorna från Biltema, och de tre undre Bahcos hylsor med 1/4", 3/8" och 1/2" fyrkantsfäste, räknat uppifrån och ned. Hylsor i samma kolumn (lodräta rad) har samma nyckelvidd.

Man kan här se att båda satserna innehåller ungefär samma nyckelvidder. Biltemasatsen saknar dimensionerna 12 mm (återfinns dock bland långhylsorna) och 34 mm, men innehåller i gengäld fyra grova dimensioner som Bahcosatsen saknar. Ingen avgörande skillnad här.

Men Bahcos hylssortiment har en viktig egenskap som Biltemas saknar. Det har överlapp! Det betyder att samma nyckelvidd finns med flera storlekar på fyrkantsfäste. De vanliga dimensionerna 10-13 mm finns t o m med alla tre storlekarna. Fast vad spelar det för roll?

Nu är vi inne på en ibland förbisedd aspekt på hylsnyckelsatser. Man kan dra ungefär samma dimensioner med båda satserna. Ofta vill man dock dra med en så bastant hylsa som möjligt. Har man Biltemasatsen är man hänvisad till en kvartstumshylsa för 13 mm, men är det en hårt sittande mutter kan de verktygen vara i klenaste laget. Med Bahcosatsen kan man då angripa muttern med en rejäl halvtumshylsa – och har ändå de mindre hylsorna till hands när de behövs av utrymmesskäl. En annan fördel är att man kan hålla i en maskinskruv med den ena hylsan och skruva fast en mutter i samma dimension med den andra.

Det är sådant här som skiljer hemmamekarsatser från proffssatser. Kritik som jag har uppsnappat mot Biltemasatsen har snarare rört bristande (inget) överlapp i hylsserierna än kvaliteten hos hylsorna som sådana. Men det är förstås ett billigt sätt att få fram en hylsnyckelsats som stoltserar med ett stort antal nyckelvidder.

Om hylsornas utförande kan sägas att satserna är snarlika. Båda kör Round Corner/Dynamic Drive över hela linjen. Själv är jag lite mer förtjust i Bahcos ytfinish, men det är en smaksak.

Jag har fått en del frågor kring materialkvalitet i verktygssatserna, och jag får än så länge bli svaret skyldig där i brist på laboratorieutrustning (plus att jag inte riktigt känner för förstörande provning av en sprillans verktygssats). Hylsorna i båda satserna är gjorda i kromvanadiumstål, det är allt jag kan meddela i dagsläget.

Den här ronden vinner Bahco tveklöst, och har därmed utökat ledningen till 3-1.

måndag 14 december 2015

Bahco - Biltema, rond 4: Tumhylsor

Även detta avsnitt av testserien kommer att behandla hylsor, närmare bestämt hylsor i tumdimensioner.


Både Biltema 10-120 och Bahco S138 innehåller tumhylsor. De två översta raderna hylsor på bilden kommer från den billiga Biltemasatsen och den undre raden från Bahcos dyra proffssats.

Ja. Jo, så är det. Biltema skickar med 23 hylsor och Bahco 9. Biltema täcker de flesta nyckelvidder från pyttesmå upp till drygt en tum, medan Bahco börjar på 3/8" (ca 10 mm) och slutar på 1 3/16". Och på vägen har Bahco hoppat över 5/8", troligen därför att den till nöds kan ersättas med 16 mm, som också ingår i satsen.

Kvalitetsmässigt då? Biltemas hylsor är blandad kompott. De större hylsorna är tolvkantshylsor, medan kvartstumshylsorna har Round Corner-profil för att förhindra runddragning. Alla Bahco-hylsorna har motsvarande finess, kallad Dynamic Drive. Och Bahcos hylsor är stadiga grejor – alla hylsorna har halvtumsfäste, till och med den minsta. Den lär stå pall.

Men det räcker inte. En hylsa kan ha hur mycket Dynamic Drive-profil som helst, men det är till föga nytta när dimensionen man söker inte finns. Det här var helt enkelt inte Bahcos starka gren. Hylsorna räcker kanske för en mekaniker som ibland stöter på en enstaka bult i tumdimension. Den som har en amerikansk bil eller motorcykel kommer däremot att finna verktygssatsens innehåll otillräckligt.

Genom sitt större sortiment av dimensioner vinner Biltema för första gången ronden. Det står nu 2-1 till Bahco!

onsdag 9 december 2015

Bahco - Biltema, rond 3: Långa hylsor

I maratontestet av Bahcos och Biltemas verktygssatser har turen nu kommit till hylsorna.

Båda satserna innehåller ett sortiment av metriska långa hylsor. Detta är en förlängd variant av vanliga sexkantshylsor, som används för muttrar med långt utstickande skruv.


Hylsorna i den övre raden kommer från Bahcos verktygssats S138 och de undre från Biltema 10-120. Ser de lika ut? Ja, och det är de också. Båda satserna innehåller tio hylsor. Nyckelvidderna är alla hela millimeter från 4 mm till 13 mm. Alla hylsor har 1/4" fyrkantsfäste.

Och likheterna slutar inte där. Hylsornas längd är samma i båda satserna, liksom ytterdiametern. Man kan nästan tro att de kommer från samma tillverkare – och så kan mycket väl vara fallet. Många verktyg tillverkas idag på beställning av stora tillverkare och säljs under olika namn.

Biltemas hylsor har något annorlunda finish, med halva hylsan blankpolerad där Bahcos i sin helhet är sidenmatt. Men den enda praktiska skillnad jag möjligen kan se är att Bahco har smalnat av de större hylsorna (9 mm och uppåt) i fyrkantsänden, till skillnad från Biltemas helt raka hylsor. Det kanske finns något läge där Bahcos lösning ger bättre åtkomlighet, men jag har svårt att se någon sådan situation framför mig.

Därför slutar den här ronden oavgjort, och ställningen är fortfarande 2-0 till Bahco.

tisdag 8 december 2015

Bahco - Biltema, rond 2: Spärrskaft

Efter en jämförelse av de två verktygssatsernas förvaringslådor är det nu dags att skärskåda innehållet. Först ut är spärrskaften.


Lådorna innehåller tre spärrskaft vardera, med 1/4", 3/8" respektive 1/2" fyrkantsfäste. Alla spärrskaften har quick release-funktion. Så långt är allt lika.

Spärrskaften är dock hel olika uppbyggda. Biltemas spärrskaft (till vänster i bild) består av ett slags ramkonstruktion i glasfiberarmerad plast, täckt med en plåt på varje sida. De har 44 tänders spärrsystem.

Bahcos spärrskaft har en stomme helt i metall med orange, gummiklätt grepp. Spärrsystemet har här 60 tänder.

Sammantaget leder detta till att Bahcos spärrskaft får en mindre omtagsvinkel. Den teoretiska omtagsvinkeln är 6° mot Biltemaskaftens 8,18°. Tack vare Bahcos smäckrare konstruktion blir skillnaden dock större, och det spärrskaftet klarar sig med mindre svängrum än Biltemas verktyg som bygger mer i sidled.

Bahcos spärrskaft ligger bättre i handen - åtminstone i min hand - än Biltemas. Mekanismen verkar dessutom vara ordentligt infettad från fabrik, något som inte var fallet med Biltemas produkt.

Även denna rond vinns solklart av Bahco, och ställningen är alltså 2-0!

torsdag 3 december 2015

Bahco - Biltema, rond 1: Förvaringslådor

Nu drar giganternas kamp igång. Jag utlovade ju en jämförelse mellan verktygssatserna Bahco S138 och Biltema 10-120 på olika punkter, och här kommer första ronden.

Det första testet blir av man först får se när man förväntansfullt öppnar sin nyinköpta verktygssats: Förvaringslådan!


Den blå lådan i bild innehåller Biltemasatsen och den orange Bahcosatsen. Det är färgteman som går igen i många av företagens produkter.

Biltemas låda består av ett stycke formgjuten plast. Gångjärnen är alltså en plastremsa som viks fram och tillbaka, och lådan låses med fyra snäppen. Det här är en konstruktion som inte kommer att hålla i all evighet. Det är också lite bökigt att ta loss och sätta tillbaka PU-nycklar i lådans lock. En billig lösning, som snarast är ett mellanting mellan förpackning och förvaringslåda.

Bahcos låda är också gjord av plast, men avgjort mer påkostad. Gångjärnen nederst i bild är i metall, liksom snäpplåsen som fungerar ungefär som resväskelås. Bärhandtaget är gummiklätt för bättre ergonomi (lådorna är tunga, drygt tio kilo styck). Här talar vi mer om en fullgod verktygsväska, bra för t ex en montör på resande fot som vill förvara verktygen i servicebilen och släpa runt på dem.

Det var väl ungefär vad man kunde förvänta sig. Biltemasatsen är inte ens hälften så dyr, och någonstans måste man då spara pengar. Det behöver inte vara ett problem. Om man ändå tänker förvara satsens innehåll i verktygsskåp i garaget, gör det inget att lådan är plastig.

Men med sin robusta låda vinner Bahco första ronden på knock-out. Här får man vad man betalar för.

onsdag 2 december 2015

Alltid vara värst

Tomten kom tidigt i år. Eller ja, jag fick hjälpa honom på traven lite.

Idag hade Clas Ohlson klubbdag. Det innebar att medlemmar i deras kundklubb fick 15 % rabatt på valfria artiklar - antagligen i syfte att sätta lite fart på julhandeln. Då tog jag förstås tillfället i akt att köpa något dyrt (15 % på ett högt pris blir ju fler kronor än på ett lågt).

Prylkedjan säljer nämligen hylsnyckelsatser från Bahco. För närvarande har de t ex rabatt på den här satsen med 91 delar - 600 spänn billigare fram till juldan! Exklusiv också, säljs bara hos Clas Ohlson (undrar varför ingen annan säljer den?) där den brukar reas lite då och då.

Men det var inte den jag ville ha. Det var Bahco S138 - svindyr, 2999 spänn. Och den brukar aldrig säljas på rea. Anledningen är förståelig. Vill man ha den så vill man ha den och köper den ändå. Det är nämligen ungefär så här bra verktygssatser man kan hitta i butiker som vänder sig till konsumenter. Vill man ha ännu vassare grejor får man vända sig till yrkesbutiker som helst säljer mot faktura till proffs. Jula sålde Kamasa Tools ett tag, men just nu är det här det man kan hitta av top-of-the-line på shoppingrundan. Även om Taiwan har blivit det nya Enköping, ingår Bahco i samma koncern som det ansedda USA-fabrikatet Snap-On och är fortfarande kända för bra verktyg.

Det var till och med så pass att Bahco S138 var beställningsvara i alla Stockholmsbutiker, och rabatten gällde bara idag. Men den skulle enligt Internet finnas i Vällingby. Mycket riktigt fanns det en hylsnyckelsats på lagret. Nu finns det noll, för den lade jag vantarna på:


Så nu har jag för det facila priset av 2549 kr köpt vad som förhoppningsvis är en riktig proffssats. I och för sig äger jag redan Biltemas verktygssats 10-120, som har ett liknande innehåll. Fast den kostar i dagsläget knappt hälften - 1299 kr - och borde därför bara vara hälften så bra. Eller?

För den här verktygssatsen kommer inte bara att användas till att dra skruv. Jag tänkte nämligen i några blogginlägg framöver jämföra de två verktygssatserna. Vinner den blå eller den orange lådan? Får man vad man betalar för? Bör man köpa Biltema eller Bahco? Eller kanske båda två? Frågorna är många - svaren är än så länge inte definitiva.