Svetsning innebär att foga samman metall genom att metallen smälts, i regel med tillsats av ytterligare material. Detta skiljer svetsning från lödning, där inte grundmaterialet, utan endast tillsatsmaterialet, smälts.
Det finns många svetsmetoder, men den som oftast används i hobbysammanhang - och en hel del professionellt - är MIG/MAG-svetsning. Förkortningarna står för Metal Inert Gas respektive Metal Active Gas.
Svetsmetoden bygger på att en elektrisk ljusbåge bildas mellan svetselektroden (tillsatsmaterialet) och grundmaterialet. För att skydda fogen från oönskad oxidering tillförs skyddsgas, vanligtvis en blandning av argon och koldioxid. Metoden ska inte förväxlas med acetylengassvetsning, där metallen smälts med brinnande gas.
Svetsaggregatet på bilden är av det svenska fabrikatet ESAB. Det innehåller en transformator och en likriktare som omformar nätspänningen på 400 V trefas växelström till något tiotal volt likström. Omvänt transformeras strömstyrkan upp - ja, strömmen blir så stark att den kan smälta stål! Vidare innehåller svetsen ett trådmatningsverk som matar fram elektroden - en knappt millimetertjock ståltråd - från en rulle. Gasflaskan med manometer innehåller skyddsgas. Tråden och skyddgasen matas fram genom slangpaketet, som avslutas med ett munstycke med en "avtryckare". Från svetsaggregatet går även en återledare, en kabel med krokodilklämma som fästs i grundmaterialet för att sluta strömkretsen.
Varför är en MIG/MAG-svets bra att ha? Jo, det är en väldigt mångsidig svetsmetod. Den klarar stålplåt upp till ett par centimeters tjocklek. Vad viktigare är: Den klarar att svetsa i mycket tunn plåt, något som faktiskt är betydligt svårare. Svetsmetoden värmer plåten mycket lokalt, och man kan därför svetsa tunn karosseriplåt (0,8 mm) utan att den slår sig.
Det går att skriva hela böcker om svetsning, något som andra redan har gjort. En bok som jag kan rekommendera är "MIG/MAG-svetsning i bilplåt" av Thomas Jansson. Den tar upp grunderna i svetsning, vanliga nybörjarmisstag och en del praktiska exempel. Boken säljs på t ex Jula för ca 120 kr.
Men är det inte hemskt svårt att svetsa? Nej, egentligen inte. Att få ett par plåtbitar att sitta ihop lär man sig på en kvart. Vägen därifrån till att bli en skicklig svetsare är dock lång och snårig, och själv har jag nätt och jämt börjat vandra den. Om du har tillgång till en MIG/MAG-svets är det absolut värt mödan. Men bygg ett par skrotskulpturer eller TV-stativ innan du ger dig på finbilen!